De komende weken posten studenten landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit hier hun werk van hun eerste ontwerp studio.
Deze blog is een digitale verzameling van het werk met discussie, plaatjes en links.

In de rechter kolom vindt u onder het kopje 'OPGAVE' de opdracht die de studenten de komende weken uitvoeren.

zaterdag 21 november 2009

Van niets tot een Hotel



Hieronder staan 3 modellen die ik voor het eiland heb gemaakt. Mijn uitgangspunt was om het eiland duidelijk zichtbaar te maken als eiland. Hiervoor heb ik 3 modellen ontwikkeld.


Model 1 – ‘leegte’

In dit model probeer ik het uitzicht van de wachtende mensen op het eiland te verbeteren. In de huidige situatie kijk je vooral naar de overkant van het water, maar echt over de Rijn uitkijken is in de huidige situatie niet mogelijk, omdat zowel links als rechts vrij dichte begroeiing staat langs de weg (ook te zien in Google Streetvieuw) .
In dit model is geen ruimte meer voor de friettent en voor de woonboot aangezien ze beide het zicht belemmeren. Wel kan het veerhuis blijven staan samen met de hoge populieren die ernaast staan. Hier kan je makkelijk onderdoor kijken.

Dit model is dus heel erg gefocust op het zicht van het eiland af. Om het eiland toch meer ‘eiland’ te maken en dat het toch van afstand zichtbaar is, wil ik rondom het eiland grond afgraven zodat water rondom het eiland komt te liggen. Deze grond kan gebruikt worden om het eiland mee op te hogen. Ook kunnen er materialen gebruikt worden om het eiland een meer ‘door de mens gemaakte’ tint te geven. Dit past goed bij de huidige zeer aanwezige brug.

Er ontstaat dus een terras dat bijvoorbeeld gebruikt zou kunnen worden als openlucht beeldentuin waar kunstenaars exposities kunnen houden. Het veerhuis zou hier een belangrijke rol in kunnen spelen.




Model 2 – Bomen

Dit model heeft eigenlijk het tegenovergestelde principe als het eerste model. In dit model is het de bedoeling om het contrast tussen eiland en omgeving te versterken door middel van het plaatsen van veel bomen. De hoogte van de bomen zorgen dat de contour van het eiland vanaf afstand duidelijker zichtbaar is.
Belangrijk is wel dat er geen boompartijen dichtbij in de omgeving van het eiland staan, anders werkt het effect van de hoge bomen niet goed.

Dagjesmensen kunnen op wandelpaden op het eiland (en mogelijk ook uitbreidingen naar de omgeving) recreëren. In dit model kunnen het veerhuis en de woonboot blijven liggen. Ook de begroeiing die nu aanwezig is past goed in het model.
De friettent is nu niet aantrekkelijk genoeg voor recreanten en zal opgeknapt of vervangen moeten worden.



Model 3 – Maximale recreatie

Dit model is gefocust om zoveel mogelijk recreatie op het eiland te krijgen. In dit model worden er een hotel en een restaurant op het eiland geplaatst.
Het restaurant zal komen te liggen op de plaats van de huidige friettent. Zo hebben gebruikers van het restaurant een goed uitzicht over de Rijn en kunnen ze het pontje zien varen.
Het hotel zal op het uiteinde van de andere kant van het eiland komen te liggen. Zo is vanaf afstand ook duidelijk te zien waar het eiland begint aangezien de contour van het hotel vanaf afstand duidelijk zichtbaar gaat zijn. Het hotel is hoog genoeg dat de bovenste verdiepingen over de bomen heen kunnen kijken.

Tussen het hotel en de weg komt een rij bomen te liggen zodat restaurant en doorgaand verkeer op het eiland en het terrein rond het hotel gescheiden zijn. Dit creëert rust
Het hotel en het restaurant moeten architectonisch zeer opvallende gebouwen zijn (maakt Lexkesveer een bijzondere plaats) waarbij de nadrukt in het ontwerp dient te liggen op het uitzicht.

1 opmerking:

  1. twee opmerkingen: 1- wat is de rode draad tussen de drie modellen? 2- kun je al de toelichtende tekst overbodig maken door sterke beelden te maken?

    BeantwoordenVerwijderen