De komende weken posten studenten landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit hier hun werk van hun eerste ontwerp studio.
Deze blog is een digitale verzameling van het werk met discussie, plaatjes en links.

In de rechter kolom vindt u onder het kopje 'OPGAVE' de opdracht die de studenten de komende weken uitvoeren.

vrijdag 6 november 2009

Lexkesveer: een intuitieve scan van de mogelijkheden

Het plangebied Lexkesveer is recent voor veel geld op de schop gegaan. Door de rivier de ruimte te geven buiten haar oevers te treden in geval van hoogwater, hoopt de overheid een solide bijdrage te leveren aan de veiligheid van de bevolking van de Rijnvallei. Zoals overal in het land gaat dit gepaard met natuurontwikkeling. We moeten ons echter afvragen of dit generieke beleid van de Rijksoverheid wel de juiste keuze is voor Lexkesveer. Al eerder is gebleken dat dit beleid nog al eens tot felle kritiek kan leiden. 

In het "Nieuwe Lexkesveer: Aanlegplaats aan & in de Nederrijn" wordt weliswaar het belang van Lexkesveer als waterbergingsgebied voor de veiligheid van de streek erkent, maar wordt het "Ruimte voor de Rivier" beleid niet kritiekloos gevolgd. Dit zou nl. geen recht doen aan de eeuwenlange, zelfs millenia lange menselijke aanwezigheid in dit gebied. 

Daarom wijst deze intuitieve verkenning naar vernieuwende en orginele mogelijkheden als wonen op het water, het aanleggen van dijkwoningen en paalwoningen, en aanmeerplaatsen en stijgers. Allemaal met als doel de woon- en recreatie functies te introduceren in het gebied, en deze harmonieus samen te laten gaan met de functie van het gebied als waterresevoir. Deze woningen zijn bestand tegen een uitzonderlijk hoge waterstand en zijn niet conflicterend met de veiligheidsfunctie van het gebied.

Tot slot valt te constateren dat de Rijnvallei is bezaaid met industrieel erfgoed. Hoge schoorstenen en fabrieken zijn dan ook goed te zien vanaf Lexkesveer. Om verbanden te maken met industrieel-ogende hoogbouw in de vallei zou ook Lexkesveer zijn eigen landmark moeten krijgen. Het liefst in de vorm van hoogbouw, denk aan studentenflats. Zo heeft het eilandje een eigen eye-catcher en sluit het daarmee aan op de skylines van o.a. Arnhem en Wageningen. Een waar baken temidden de Rijnvallei!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten