De komende weken posten studenten landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit hier hun werk van hun eerste ontwerp studio.
Deze blog is een digitale verzameling van het werk met discussie, plaatjes en links.

In de rechter kolom vindt u onder het kopje 'OPGAVE' de opdracht die de studenten de komende weken uitvoeren.

vrijdag 6 november 2009

In vogelvlucht





Eerste ideeën na bezoek Lexkesveer

Tijdens het eerste bezoek aan Lexkesveer werd ik overspoeld met informatie en ideeën over het gebied. Van een afstandje lijkt het een complex en rommelig gebied, waar iedereen maar langsraasd het pondje op en af, en verder naar plaats van zijn/haar bestemming. Door de aanleg van de nieuwe brug is de locatie Lexkesveer ook iets uit zijn verband gerukt. Bij aankomst viel mij als eerste op hoe mooi het veerhuis op deze locatie aanwezig was. Door de verzorgdheid en zijn lichte kleuren staat dit een contrast met de rest van het gebied. Ik zag hier dan ook meteen al de perfecte locatie in voor een goed restaurant, Het Veerhuys.

Na verder in het gebied gekeken te hebben, kwam onderweg naar huis de stroom met ideeën over de locatie op gang. Wat zijn de sterke punten in het gebied? Wat zijn zaken die opvallen? Regelmaat, tegenstellingen? Ook heb ik erover nagedacht wat de problemen in het gebied zijn, en door hier oplossingen bij te verzinnen kwamen ook weer nieuwe ideeën boven.

Ik heb in een moodboard een paar (sfeer)beelden met mijn ideeën over het gebied geplaatst.



===================================================

Problemen:
- Door nieuwe brug locatie uit zijn verband gerukt
- Locatie geeft verrommelde indruk
- Locatie is door rommelige indruk moeilijk te begrijpen
- Locatie nodigt niet uit om even een korte stop te maken
- Locatie heeft of is niet echt een landmark waar die mensen komen bezoeken
- Potentie gebied wordt niet gebruikt

Ik wil op deze locatie graag werken met contrasten, en vanuit de omgeving wil ik meer duidelijk laten worden dat het eilandje Lexkesveer tijdens dagen van hoog water een veilig heenkomen is.

Ideeën:
* Veerhuis unieke locatie om een restaurant te beginnen, met terras voor in de mooie zomer en winterdagen. Dit restaurant met terras nodigt meteen mensen uit in het gebied een (korte) stop te maken.




* Bomen en bosschages uitdunnen en cultiveren om verrommelde indruk tegen te gaan.




* Een eyecatcher op de locatie, bijvoorbeeld een groot rood kunstwerk (contrast met de groene omgeving)




* De ruimte en het water onder de brug kunnen gebruikt worden voor watersport (bijv. wakeboardbaan etc) En langs de pijlers van de brug kan geklommen worden. De brug en oevers kunnen bij georganiseerde wakeboard-evenementen als tribunes dienen.




* Op de locatie van het patathuisje een gebouw met uizicht over de Rijn en skyline van Wageningen. Dit gebouw echter heel onopvallend, in het landschap verwerkt. (contrast met het opvallende kunstwerk)




* Grond om het eiland heen waar nodig iets verlagen, en bomen en bosschages die het verloop van het reliëf verstoppen kappen, zodat de eilandfunctie die het gebied bij hoogwater heeft meer duidelijk wordt.




* Lexkesveer is in tijden van hoog water een veilig heenkomen. Er is al eens een woonboot aangespoeld. Door deze goed zichtbaar te maken en op te knappen zou deze als een soort van monument voor deze veiligheid dienst kunnen doen.




* Meer plekjes creëren die uitnodigen om even de auto weg te zetten en van het uitzicht te genieten. Dit zijn dus plekjes die wel zichtbaar zijn vanuit de auto, maar die toch iets afzonderen (eventueel door hoogteverschil) van het op en afrazende verkeer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten