De komende weken posten studenten landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit hier hun werk van hun eerste ontwerp studio.
Deze blog is een digitale verzameling van het werk met discussie, plaatjes en links.

In de rechter kolom vindt u onder het kopje 'OPGAVE' de opdracht die de studenten de komende weken uitvoeren.

vrijdag 6 november 2009

Moodboard Lexkesveer


Lexkesveer, het is een plek met veel verschillen. Het Veerhuis doet oud en statig aan, maar het is een beetje vergane glorie. Ik kan me er een romatische en idillischeplek bij voorstellen, misschien een landelijk restaurant met een prachtig terras en uitzicht over het water. Ook is het een zeer oude route, men beweert dat de Romeinen hier al de Rijn overstaken, het is jammer dat veel mensen hier niets vanaf weten.
Vrij, hiermee bedoel ik de vrijheid die het eiland je kan geven. Vooral als je richting de Betuwe over de uiterwaarden kijkt zie je de brug en de natuur, verder niets, heerlijk toch! Het duurt nog even, maar er zou zich hier heerlijk wilde natuur kunnen ontwikkelen. Je zou hier prachtig kunnen wonen, bijvoorbeeld aan de rand van het eiland op een woonboot.
Knus en gezellig, dat is het nu nog niet ik mis enige beslotenheid. Ik denk dat dit goed is voor het eiland, met extra bomen maak je maakt ook duidelijker dat het een bijzondere plek aan de Rijn is. Er zou meer recreatie moeten komen, dat maakt het gezelliger.
Open en misterieus. Als je met het veer gaat doorloop je een soort misterieuze route. Eerst kom je van de besloten Wageningse berg, via een slingerweggetje bij het veer aan het open water, wat zou er aan de overkant zijn? Als je aangekomen bent op het eiland kom je bij een verlaten plek, zo lijkt het, waar iedereen snel weg is. Zeker rond schemering heeft het iets misterieus. De brug schiet als een snelweg uit het landschap en het landschap opent zich totaal. Daar sta je dan in het open landschap, alleen.
Ik wil dit misterieuze behouden, het is heeft iets spannends. Maar het eiland zou een fijne plek moeten worden waar je je op je gemak voelt. Iets kan eten of drinken of heerlijk picknicken in de wilde natuur en je realiseren dat mensen hier al eeuwen de Rijn oversteken. Als je het eiland weer verlaat, dan vervolg je je tocht. Eerst verder over de brug, wat zou er achter de dijk zijn? Of ga je toch onder de brug door, lekker wandelen langs de Rijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten