De komende weken posten studenten landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit hier hun werk van hun eerste ontwerp studio.
Deze blog is een digitale verzameling van het werk met discussie, plaatjes en links.

In de rechter kolom vindt u onder het kopje 'OPGAVE' de opdracht die de studenten de komende weken uitvoeren.

zaterdag 21 november 2009

Navigatiebaken

Vroeger; toen de mannen nog woest en de vrouwen behaard waren, had men geen satellieten.
Geen satelliet betekent geen GPS en geen GPS betekend tegenwoordig; verdwaald. Hoe wisten de schippers destijds dan waar ze waren en waar ze heen moesten?
Dat wisten ze door navigatiebakens, eerst waren dat enkel herkenningspunten op de kade, maar later werden dit elektronische bakens. Door de komst van GPS zijn deze bakens grotendeels overbodig geraakt, dat is jammer want daardoor is het landschap onbelangrijk geworden voor je oriëntatie. Om te voorkomen dat er van het landschap een eenheidsworst met stukjes word gemaakt moeten we er voor zorgen dat er bepaalde elementen uit blijven springen. Dit kun je natuurlijk heel gemakkelijk doen door een enorm protserige verlichte toren neer te zetten, maar het is juist de kunst om op te vallen met bescheidenheid en schoonheid. De drie modellen geven een indruk van de mogelijkheden.

Model 1:


Model 2:

Model 3: Model drie is een apart geval vergeleken met de vorige twee modellen, model 3 is namelijk een weergave van een tijdelijk navigatiebaken. Omdat bakens niet meer noodzakelijk zijn voor de oriëntatie hoeft hij natuurlijk niet permanent te zijn. Het kan door die vrijheid bijvoorbeeld gebruik maken van de seizoenen of fluctuaties in waterstand en verkeersintensiteit. Het baken is daardoor slechts op bepaalde momenten zichtbaar en dan juist extra opvallend. Dit heb ik gevisualiseerd door twee animated gif bestanden:
free image hosting
free image hosting

1 opmerking:

  1. goed
    vanaf nu moet je wel met concrete plattegronden en materialen komen, omdat ik daar door je abstracties inmiddels erg hongerig naar geworden ben

    BeantwoordenVerwijderen