De komende weken posten studenten landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit hier hun werk van hun eerste ontwerp studio.
Deze blog is een digitale verzameling van het werk met discussie, plaatjes en links.

In de rechter kolom vindt u onder het kopje 'OPGAVE' de opdracht die de studenten de komende weken uitvoeren.

dinsdag 3 november 2009

ontwerpopgave design studio 1

VEERPONTEILAND: rustplek – baken – route


Nederrijn: rivierverruiming Lexkesveer
Tussen eind 2007 en eind 2009 worden langs de Nederrijn verschillende werkzaamheden voor rivierverruiming en natuurontwikkeling uitgevoerd. De maatregelen in de Renkumse Benedenwaard, de Bovenste Polder onder Wageningen, de Randwijkse Uiterwaarden en de Schoutenwaard moeten zorgen voor meer veiligheid en natuur rondom het Lexkesveer.
Veiligheid en natuur zijn de sleutelwoorden van het project Lexkesveer. De maatregelen zorgen voor een betere beveiliging tegen overstromingen. Tegelijkertijd leiden ze ook tot een herstel van het natuurlijke evenwicht in het rivierengebied. Het gebied wordt hierdoor mooier en aantrekkelijker.


bron: http://www.rijkswaterstaat.nl/water/plannen_en_projecten/vaarwegen/nederrijn/project_lexkesveer/index.aspx


Er is een nieuw EILAND ontstaan in de Nederrijn. De omgeving van de zuidelijke aanlanding van het Lexkesveer veerpont is drastisch gewijzigd. De vraag is of het er ruimtelijk op vooruit gegaan is. De maatregelen die zijn genomen zijn ingegeven door een waterbeleid en niet zozeer een architectonisch beleid. Tijdens dit ontwerpproject gaan wij ons daarom bezig houden met de ruimtelijke kwaliteit van dit nieuwe eiland, om erachter te komen of het te verbeteren is.

Deze ontwerpopgave kent meerdere invalshoeken die in het uiteindelijke ontwerp tegelijk werkzaam zijn:

· de inrichting van de openbare ruimte van het eiland als plek om – tijdelijk – te vertoeven SCHAAL 1:500 (overzicht) 1:200 (details)
· het gehele eiland + verbindingsbrug als één van de bakens in het rivierengebied SCHAAL 1:5,000
· de noord-zuid route over de rivier heen die verschillende sferen, landschapstypen en zelfs culturen (boven en onder de rivier) met elkaar verbindt SCHAAL 1:2,000

Wij willen graag een ontwerp zien dat voor al deze drie invalshoeken een architectonisch antwoord geeft. Bij de inrichting van de openbare ruimte moet je je afvragen of deze plek een rustplaats kan zijn voor toeristen, en zo ja voor hoeveel, in welk seizoen en met welke faciliteiten? Bij de vraag of het eiland een baken is dat van ver gezien kan worden – en van welke kanten dan wel? – moet je nagaan wat de overige bakens zijn, met andere woorden in welke reeks dit eiland ligt. Bij de vraag wat de betekenis is van de noord-zuid route ga je op zoek naar de culturele verhalen van deze verbinding. Is er een betekenis, een symboliek of een serie van atmosferen aanwezig die versterkt kan worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten